Saradnja sa Republikom Srpskom u oblasti građevinarstva, urbanizma i saobraćaja

Bez autora
Jul 04 2024

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić poručio je juče u Banjaluci da građani Republike Srpske u Srbiji treba da imaju isti tretman kao i građani naše zemlje i da se to odnosi i na oblasti građevinarstva i urbanizma.

Vesić je u Banjaluci održao odvojene sastanke sa ministrom prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Bojanom Vipotnikom i ministrom saobraćaja i veza Nedeljkom Čubrilovićem, sa kojim je potom obišao radove na deonici Bijeljina-Rača koja je sastavni deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo.

On je naveo da je cilj njegove posete Banjaluci realizacija dogovora iz Beograda, u okviru održavanja Svesrpskog sabora, dodavši da će biti formirane dve radne grupe, koje će se baviti obnavljanjem memoranduma o saradnji sa RS u različitim oblastima.

Prema njegovim rečima, memorandumi će regulisati saradnju u oblasti razmene podataka u domenu urbanizma, kao i kada je reč o urbanističkoj zaštiti predela srednje i donje Drine – projekta koji bi mogao da privuče mnogo donatorskih i međunarodnih sredstava.

Vesić je najavio da će ministarstvo na čijem je čelu kolegama iz RS pružiti svu moguću pomoć kada je reč o izradi prostornog plana Republike Srpske, dodavši da je naša strana otvorena za saradnju i razmenu iskustva i kada je reč o elektronskim građevinskim dozvolama, e-prostoru, zelenoj gradnji i BIM modelu koji Srbija uvodi.

Ministar je, govoreći o aerodromu u Trebinju, naveo da je Srbija obezbedila deo novca za eksproprijaciju, koja je uslov za dobijanje građevinske dozvole.

Srbija ostaje pri obećanju da će izgraditi aerodrom u Trebinju, što će obezbediti da se taj kraj, privreda i turizam razviju i da se poboljša kvalitet života ljudi, poručio je Vesić.

Vipotnik je preneo da su tokom razgovora definisani budući koraci za saradnju, na korist građana Srbije i Republike Srpske, podsetivši na to da su prethodna dva memoranduma potpisana 2013, odnosno 2018. godine i da je potrebno potpisati nove za konkretizaciju budućih aktivnosti.

Naći ćemo model reciprociteta za izdavanje licenci, da i građani sa ličnom kartom Republike Srpske mogu u Srbiji da dobiju licence, baš kao što to mogu građani Srbije u Republici Srpskoj, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima uspešno implementiran proces izdavanja elektronske građevinske dozvole, a iskustva Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će mnogo značiti za RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik